کودکی که تازه ۶ ماه از تولدش میگذشت از گهوارهاش بر بزرگسالانی که فکر بهشت در سر داشتند، لبخند میزد و آنان را چون خود، پاک میپنداشت. بیخبر از اینکه به بدن غضروفی و نرمش، مواد انفجاری بستهاند تا با تکه تکه کردناش، او را همراه با شماری بیگناهان دیگر به جای بفرستند که ۶ ماه پیش، این کودک از آنجا آمده بود.
حکایت تلخ استفاده از یک کودک شیرخوار برای عملیات انتحاری در کندز که پیش از پیاده سازی آن، نیروهای امنیتی موفق شدند جلو آن را بگیرند.
این نخستین و واپسین نمونهای استفادۀ ابزاری از کودکان برای تهدید امنیت ملی یا راه اندازی عملیات تروریستی در افغانستان نیست. هماکنون نزدیک به ۸۰۰ کودک در بازداشتگاههای افغانستان نگهداری میشوند که از آنان برای برهم زدن امنیت ملی افغانستان استفاده شده یا برای استفاده شدن از آنان، برنامهریزی شده بود.
بربنیاد آماری که عبدالبصیر انور، وزیر عدلیه افغانستان امروز با رسانهها شریک کرده است، هماکنون ۷۸۴ کودک که ۸۰ تن آنان دختر و ۷۰۴ تنشان پسر اند و به اتهام و یا جرمهای گوناگون در بازداشتگاهها و مرکزهای تربیت کودکان نگهداری میشوند.
از این میان، ۱۷۱ تنشان یا متهم و مظنون به اقدام برضد امنیت ملیاند و یا هم دادگاه آنان را محکوم به این جرم سنگین کرده است.
کودکانی که از آنان همانند کودک ۶ ماههای کندزی، برای راهاندازی عملیات تروریستی استفاده میشد و یا هم برخی آنان چند حملهای را در گذشته راه اندازی کرده و اینک در بازداشت حکومت افغانستان به سر میبرند.
در کنار این، وزیر عدلیه میگوید ۱۲۳ تن دیگر این کودکان به جرم و اتهام قتل بازداشت شدهاند. جرمی که بر برخی از آنان ثابت شده است.
در کنار تروریستان، گروههای سودجوی دیگری نیز هستند که در انتظار شکار کودکاناند تا از آنان بتوانند در رستای کارهای شخصی بهرهکشی کنند. یکی از این گروهها که تهدیدی جدی برای امنیت کودکان به شمار میرود، گروههایی است که از کودکان برای هدفهای تگدی گری و دزدی استفاده میکنند.
وزیر عدلیه میگوید از میان ۷۰۴ کودکی که در بازداشت آنان به سر میبرند، ۱۵۰ تنشان به جرم و یا اتهام دزدی بازداشت شدهاند.
عبدالبصیر انور، وزیر عدلیه افغانستان در این مورد گفت:” به صورت کل از سال ۱۳۹۳ تاکنون ۱۰ هزار و ۶۹۹ کودک خلافکار در معیادهای متفاوت زمانی در مرکزهای اصلاح و تربیت کودکان در سراسر کشور پذیرفته شده اند و مورد تربیت و اصلاح قرار گرفتهاند.”
هرچند وزیر عدلیه میگوید آمار کودکانی که رو به کارهای خلاف قانون میآورند نسبت به گذشته ۲۰ درصد کاهش یافته است، اما تاکید دارد که از افزایش کودکانی که به فعالیتهای ضد امنیت ملی رو میآورند نگران است.
نگرانی که بدون شک، نگرانی تمام مردم است زیرا با غفلت حکومت و خانوادهها و در نبود یک برنامه درست، آیندهسازان کشور تبدیل به تروریستان و بزرگترین تهدیدکنندهگان امنیت ملی افغانستان میشوند. امتیازی که بدون شک صف شبکههای تروریستی را تقویت کرده و کار سربازگیری آنان را سهل و آسان میکند.
زکریا حسنی