در ادامه ایجاد جریان های سیاسی در افغانستان، جریان سیاسی جدید در این کشور اعلام موجودیت کرد. این جریان سیاسی، “محور مردم افغانستان” نام دارد و امروز یکشنبه در کابل فعالیت اش را رسمن اعلام کرد. محور مردم افغانستان نیز ظاهرن با زیر سوال بردن، رهبری حکومت وحدت ملی به میدان آمد.
این جریان تازه تاسیس ” بیرون رفت از بحران کنونی” را از اهداف اصلیاش میخواند. در اعلامیهای ” محور مردم” آمده که اعضای آن نمیخواهند تا مردم افغانستان به وضعیت گذشته برگردد. گذشتهای که به باور این جریان سیاسی تازه به میدان آمده، هر شهروند به نحوی از آن آسیب دیده است.
حفظ استقلال، تمامیت ارضی، باز گشت به قانون اساسی و بازگشت به مشروعیت سیاسی، تامین عدالت اجتماعی، صلح پایدار و عادلانه، حاکمیت قانون، حکومتداری خوب، آزادی بیان، حقوق بشر، حقوق زنان، برگزاری انتخابات شفاف، آزاد و عادلانه از خواستههای اساسی و عمده محور مردم خوانده شد.
رحمت الله نبیل، ریییس پشین امنیت ملی و از بنیان گذاران “محور مردم” با خواندن اعلامیه این جریان گفت: ” این محور هیچگاه نمیخواهد که شریک قدرت سیاسی حکومت باشد”. اما در این اعلامیه آمده است که: “ما تلاش خواهیم کرد که با هر نوع تعصبات قومی، زبانی، سمتی و غیره مبارزه کنیم”. آقای نبیل گفت، محور مردم افغانستان به عنوان یک جریان سیاسي در تلاش برانداختن نظام نیست، اما به گفته او حکومت باید به بی باوریها و اختلافات موجود نقطه پایان بگذارد.
حکومت وحدت ملی؛ حکومت سرکوبگر
رییس پیشین امنیت ملی، رهبری حکومت وحدت ملی، به ویژه ارگ ریاست جمهوری را به “حلقه تمامیت خواه، سرکوبگر آزادی و متجاوز به عدالت” متهم کرد و گفت که “محور مردم” تاسیس شده تا به این حلقه، نقطه پایان بگذارد.
داکتر رنگین دادفر اسپنتا از دیگر بنیانگذاران این جریان سیاسی نیز حکومت را به سرکوبگری حرکتهای مدنی متهم کرد. آقای اسپنتا گفت: “استقاده از قوه قهریه دولتی باعث شد تظاهرات جنبش روشنایی و تظاهرات جوانان جنبش رستاخیر به خاک خون کشیده شود. چنین خیرهسریهایی در تاریخ افغانستان بیمانند است. کارنامه این حکومت در این مورد سیاهتر از دوره امیرعبدالرحمان است”.
تاکید بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری
آقای نبیل، در سخناناش به انتخابات ریاست جمهوری آینده هم اشاره کرد. او برگزاری انتخابات را رجوع به مردم افغانستان خواند. او همزمان تاکید کرد که انتخابات ریاست جمهوری باید در تاریخ تعیین شده آن برگزار شود. او خواهان انتخابات شفاف و آزاد گردید و همزمان اذعان کرد که در انتخابات قبلی، حکومت پیشین نیز سهل انگاری کرده است.
رییس پیشین امنیت ملی، به گونه غیر مستقیم گفت که رییس جمهور غنی در صدد آناست که انتخابات ریاست جمهوری را به نحوی به تاخیر اندازد و بدینگونه دوره زمامداری اش را به درازا کشاند. در همین پیوند او در اعلامیه محور مردم هشدار داد که: ” اگر حکومت بخواهد گریز از قانون و بی قانونی را به پایگاه دوامدار تبدیل کند، ما ناگزیر خواهیم بود تا ابزار مسالمت آمیزی را که مردم افغانستان نیز آنرا صلاح بداند، در تفاهم با سایر جریانهای سیاسی، به مثابه راه حل مورد توجه قرار دهیم”.
آقای اسپنتا، دیگر سیاست گذاریهای حکومت وحدت ملی را هم زیر سئوال برد. او گفت که آرزوی مردم افغانستان برای رسیدن به صلح، ثبات و استقلال یک دموکراسی نیرومند مبتنی بر قانون و اراده شهروندان تحقق نیافته است.
داکتر اسپنتا گفت، وضعیت افغانستان امروز وارد بحرانی ترین و دردآور ترین مرحله شده است. او به برخی از اشتباهاتی که حکومت قبلی در امر مبارزه با تروریزم و فساد اداری، مرتکب شده بود اشاره کرد، اما همزمان تاکید کرد که: ” ما نباید با حواله دادن تمام مسوولیت به خارجیان کمبودیهای خود را انکار کنیم. همانگونه که خارجیان و در راس آنها ایالات متحده امریکا نباید اشتباه عمیق استراتیژیک خود را در مبارزه با تروریزم و روند دولتسازی حواله افغانها بکنند”.
ساختار تشکیلاتی جریان سیاسی محور مردم
محور مردم افغانستان بیشتر از چهرهها و مقامهای ریاست جمهوری حامد کرزی تشکیل شده است، رنگین دادفر اسپنتا مشاور امنیت ملی حامد کرزی، رحمت الله نبیل رییس امنیت ملی حکومت پیشین، داود علی نجفی، انجنير ابراهيم اسپين زاده، جنرال رازق فرمانده پولیس قندهار، زلمی رسول، رحیم وردگ، غلام مجتبی پتنک، داود شاه صبا.
در کنار اینهای برخی از چهرههای جوان و منتقد حکومت وحدت ملی نیز در تاسیس آن سهیم هستند. از آن جمله جعفر مهدوی، داود ناجی، صالح محمد سلجوقی، شکیبا هاشمی، عبدالحی آخوند زاده وکیل هلمند، تمیم نورستانی و برخی از تحصیلکرده ها، وزرا و والیان پیشین نیز عضویت محور مردم افغانستان را دارند. از این میان، داکتر اسپنتا، رحمت الله نبیل، داکتر جعفر مهدوی، داود ناجی و انجنیر ابراهیم اسپین زاده از اعضای شورای اجرایی این جریان سیاسی جدید اند.
پیش از این ” ائتلاف نجات برای افغانستان” اعلام موجودیت کرد. این ائتلاف نزدیک به یک ماه پیش، با حضور عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری، محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی و عطا محمد نور والی بلخ تاسیس شد، مقاماتی که هریک، سه حزب عمده سیاسی را نیز رهبری می کنند.
نجات كشور از بحران كنونى، اصلاحات اساسی در روند حکومتداری واعاده ثبات واعتماد ملی، از اهداف عمده ائتلاف نجات برای افغانستان خوانده می شود. تمامی این ائتلافها و جریان های سیاسی، در یک جا اشتراکاتی دارند که آن هم نارضایتی از حکومت وحدت ملی و سیاست های اشرف غنی به عنوان رییس جمهور در راس آن می باشد.
آصف سحر